AirBadminton - Badminton na prostem

AirBadminton ali badminton na prostem je svetovna badmintonska zveza predstavila (BWF) 13. maja 2019, o njem se je šušljalo pa že vsaj tri leta prej. Sedaj prihaja najpomebnejši del opreme, Airbadminton žogice, tudi v Slovenijo. V ponudbi jih bomo imeli od 20.6.2020 naprej, ostala oprema pa bo na voljo v začetku julija.

In za kaj sploh gre? AirBadminton je uradni format BWF za igranje badmintona na prostem. Igra se lahko na travi, betonski ali asfaltni podlagi, mivki, ter praktično na vseh lokacijah, od parkov do plaž po celem svetu. Skrivnost se skriva v žogici, ki so jo poimenovali AirShuttle in je dizajnirana tako, da je manj občutljiva na veter kot perjanica.

Razlika med  AirBadmintonom in badmintonom je torej v že omenjeni žogici, formatu igre v trojicah in pravilih, ki se nanašajo predvsem na velikost igrišča, točkovanje in serviranje. 

Kako torej igramo AirBadminton? Veliko pravil je enakih kot pri badmintonu, zato bomo omenili samo naslednje, bistvene razlike: 

Format igre:

- Posamezno (1:1)

- Dvojice (2:2)

- Trojice (3:3)

Točkovanje:

Igra se na pet dobljenih setov do devet, pri rezultatu 8:8 se igra na dve točki razlike, max. do 12. Vsaka točka šteje, servira igralec, ki je dobil točko.

Igrišče:

- Ni več sredinske črte, nasprotnik lahko servira kamorkoli v igralno polje,

- Mrtva cona - obsega polje v širini 2m od mreže. Ko žogica pade v mrtvo cono velja za napako oz "out",

- Servisna linija - ob strani igrišča je zaznamba za katero mora stati igralec ob izvajanju servisa. 

Trojice:

Igra posamezno in v dvojicah je razen omenjenih razlik enaka kot pri badmintonu, igra trojic pa je novost pri njej na vsaki strani mreže igrajo po trije igralci. Glavna razlika v igri se skriva v tem, da isti igralec ne sme dvakrat zaporedoma zadeti žogice! To predstavlja veliko razliko v dinamiki igre.

 

 

Vse novice